سرطان کلیه
سرطان کلیه یکی از تومورهای شایع دستگاه ادراری است که حدود 3درصد کل سرطانها را شامل میشود و در مردان نسبت به زنان شایعتر است. عوامل مختلف محیطی و ژنتیک در بروز آن نقش دارند.از شایعترین علائم سرطان کلیه، وجود خون در ادرار است. مهمترین علامتهایی که تومورهای کلیه در فرد مبتلا ایجاد میکند، دردهای شکمی، وجود خون در ادرار و توده در پهلو، خستگی، تعریق شبانگاهی، کاهش وزن بدون دلیل، بی اشتهایی، تب، افزایش کلسیم خون و فشار خون ناگهانی بالا میتواند باشد که باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. این بیماری در مراحل اولیه بدون علائم بالینی است، ولی توجه و ریشهیابی علائم فوق میتواند به تشخیص زودهنگام بیماری کمک میکند.
ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری شامل:
سیگار،چاقی و اضافه وزن، افزایش فشار خون،استفاده از رژیم های پرنمک،مصرف زیاد گوشت قرمز وغذاهای فرآوری شده، استفاده طولانیمدت از مسکنها، برخی شغلها که با صنایع شیمیایی و سموم گیاهی مرتبط هستند، دیالیز طولانی مدت و پیوند کلیه از فاکتورهای خطر در این سرطان محسوب میشوند .بعلاوه برخی بررسیها نشان داده است سرطان کلیه با عفونت مزمن با هپاتیت c و نیز سنگ کلیه در مردان مرتبط است.
تشخیص و درمان :
تومور کلیه با روشهای تصویربرداری معمول از جمله سونوگرافی به راحتی قابل تشخیص میباشد و با تشخیص توده و بررسی های تکمیلی نظیر سی تی اسکن بیماری تایید شده و اقدام موثر درمانی که برداشتن کلیه به همراه توده به روش جراحی است انجام میگیرد.در برخی از موارد تومورها و موارد متاستاز توده، با استفاده از بعضی داروها، مقاومت بیمار برای مبارزه با سرطان ارتقا داده میشود. در این نوع سرطان معمولا اگر مشکل متاستاز یا دستاندازی بیماری به سایر ارگانها مطرح نباشد، نیاز به شیمی درمانی و رادیو تراپی وجود ندارد. اما اگر بیماری به کبد، ریه و مغز سرایت کند بیمار باید ایمنو تراپی شود که نه تنها بسیار پر هزینه است که درمان قطعی را نیز به دنبال ندارد.